پخت غذا تحقيقات نشان داده افسردگي، بروز اخلالات گوارشي، كمخوني، سرطان و… برخي از بيماريهايي هستند كه استفاده از ظروف نامناسب براي پخت و پز غذا در بروز آنها بيتاثير نيستند. اما واقعا كدام يك از اين ظروف سالم ترين گزينه براي طبخ غذا به خود اختصاص داده است؟
معمولا ظروف فلزي شايع ترين ظروفي هستند كه افراد براي پخت و پز از آنها استفاده مي كنند. تمامي ظروف با جنس هاي متفاوت، هنگامي كه به يك درجه حرارت خاصي (۳۵۰درجه)مي رسند مقداري از فلز خود را در مواد غذايي رها مي كنند.سطح ظروف تفلوني از يك لايه پلاستيكي به نام «پلي تترافلورواتيلن» پوشانده شده و هنگامي كه اين سطح خراشيده مي شود موادي را در داخل غذا آزاد كرده كه به هيچ عنوان براي سلامتي مفيد نيست. از آنجايي كه تفلونها جزو گروه پلاستيك به شمار ميآيند كه به صورت سطحي، بر روي ظروف فلزي كشيده ميشود، اين لايه در حرارت بالا از ظرف جدا شده و به مرور زمان به وسيله غذا وارد بدن شده و در درازمدت زمينهاي براي بروز سرطان هاي دستگاه گوارش، مثانه و مجاري ادراري نيز مي شوند.
ظروف فلزي، اگر از فلزات سنگين ساخته شده باشد در مواجه با مواد غذايي عوارض نسبتا زيادي را براي سلامتي رقم مي زند. ظروفي “استيل و روي” مناسب ترين، ظروف براي پخت و پز مواد غذايي، بخصوص سبزيجات هستند.اين سرطان شناس در رابطه با ظروف رويي و مسي اظهار داشت: مشكل عمده اين دسته از ظروف اين است كه مصرف مكرر مواد غذايي در آنها خيلي راحت ميتواند باعث انتقال املاح به داخل غذا شود كه اين ميزان بالاي املاح براي بدن انسان بسيار خطرناك است. اگرچه «روي» يك ماده مغذي موردنياز بدن است اما مصرف بيش از اندازه آن يا ساير فلزات ازجمله مس و آهن ميتواند به عنوان يك ماده سمي مشكلاتي جدي براي ارگانهاي حياتي بدن مثل كبد ايجاد كند. در نتيجه افرادي كه براي طولانيمدت در اين ظروف غذا طبخ ميكنند در خطر مسموميت با اين املاح قرار دارند.
پيركس(ظروف شيشه اي) و استيل، را مي توان جزء سالم ترين ظروف براي تهيه و طبخ خوراك معرفي كرد. اين ظروف ديگر مشكل ورود املاح به غذا را ندارند و مشكلي براي سلامت ايجاد نميكنند. البته هر غذايي را در ظروف پيركس نمي توان طبخ كرد، درواقع اين ظروف براي استفاده يخ زدايي غذا مثل فر و مايكروفر بهترين انتخاب هستند. ظروف استيل نيز مانند پيركس جزء بهترين گزينه ها محسوب ميشوند با اين تفاوت كه نميتوان آنها را داخل مايكروفر استفاده كرد.ظروف مسي حاوي موادي هستند كه در استفاده بيرويه از اين آن ها باعث آسيب رساندن به سلامت انسان ميشود، بنابراين نبايد از اين ظروف به طور مداوم استفاده كرد. اگر مس بيش از نيار بدن وارد بدن شود در كبد رسوب كرده و مسموميت ايجاد ميكند همچنين تجمع بيش از حد آن در بدن موجب بروز تهوع و سر درد ميشود. ظروف مسي بايد لعاب داشته باشد و ظروف مسي قديمي كه لعاب ندارد براي پخت غذا مناسب نيستند.
مهم ترين توصيه در رابطه با سلامت پخت و پز مواد غذايي اين است كه هر ماده غذايي را با ظروف مخصوص به خود طبخ شود. براي مثال اگر قرار است آرام پزي انجام گيرد ظروف تفلون بهترين گزينهست و يا اگر مي خواهيم يخ زدايي كنيم ظروف پيركس يا شيشه اي گزينه مورد نظر است. ظروفي چون استيل و چدن به دليل آن كه آزاد شدن مولكول هاي اين ظروف در مواد غذايي نسبت به ديگر ظروف كمتر هست قابل توصيه براي انواع پخت و پز روزانه هستند.فودازي در پايان افزود: ظروف تفلون ترجيحا در دماي بالا استفاده نشود و اگر سطح آن دچار خش خردگي و آسيبي شد به هيچ وجه ممكن ديگر از آن ظرف استفاده نكنيد.