گياه بيدمشك با نام علمي salix aegyptiaca متعلق به خانواده بيد مي باشد و اندازه آن از بيد معمولي كوچك تر است. اين گياه درختچه اي بوده و داراي سنبله هايي با اسانس معطر مي باشد و گلهاي آن قبل از برگ ها ظاهر مي شود. اسانسي كه از اين درختچه گرفته مي شود به نام عرق بيد مشك شناخته مي شود و براي معطر كردن شربت بكار مي رود و همچنين داراي فوايد درماني زيادي نيز مي باشد.
آشنايي با خواص شگفت انگيز بيدمشك
بيد مشك درختچه اي دو پايه اي و زينتي است البته گاهي به صورت درخت نيز مشاهده مي شود. ارتفاع اين درختچه به طور متوسط از ۸ متر بيشتر نمي شود. پوست درختچه بـيدمـشك با برحستگي هاي تيزي همراه است. برگ هاي بـيدمـشك در پايه هاي نر و ماده متفاوت بوده و روي برگ به رنگ سبز تيره و پشت آن كركدار و روشن مي باشد. گل هاي اين گياه در پايه ماده بيضي شكل و پهن تر از برگ آن مي باشد. گلهاي بـيدمـشك معطر نيز هستند. از مهمترين مواد در بـيدمـشك كه اثرات دارويي دارند مي توان ساليسيلات،ساليكورتين، ساليگنين را نام برد. اين گياه داراي خواص و فوايد فراواني بوده كه در ادامه به آن اشاره مي شود.
فوايد مصرف پوست بـيدمـشك
۱. پوست بـيدمـشك سرشار از اسيد ساليسيليك مي باشد كه مي تواند در درمان بيماريهاي روماتيسمي و آرتروز موثر واقع گردد.
۲. پوست بـيدمـشك خاصيت ضد تب و ضد درد داشته و به طور معمول در گذشته براي بهبود دردهاي ناشي از دندان درد يا سردرد مورد مصرف قرار مي گرفت.
۳. از ديگر موارد استفاده از پوست بـيدمـشك براي قطع خونريزي و همچنين بهبود اسهال مي باشد. و در صورت استعمال بيروني جهت مداواي زخم و بهبود التهاب و صدمات و دردهاي جزئي مفيد واقع مي گردد.
۴. تركيب پوست بـيدمـشك با سركه در درمان زگيل مورد استفاده قرار مي گيرد.
۵. جوشانده پوست يا برگ بـيدمـشك در دفع انگلها و كرمهاي روده موثر مي باشد.
۶. با توجه به اين كه پوست گياه حاوي مقدار زيادي تانن است عصاره پوست آن مي تواند گلو درد را درمان نمايد.
۷. دمنوش يا چاي تهيه شده با پوست بـيدمـشك مي تواند در درمان سوزش سر دل يا بيماري هاي معده موثر باشد و همچنين مسموميت هاي غذايي يا گرگرفتگي هاي مرتبط با يائسگي را كاهش دهد.
۸. براي درمان كم اشتهايي ۱۰گرم گل بـيدمـشك را با ۱۰ گرم برگ و ۱۰ گرم پوست همراه با يك ليوان آب سرد روي حرارت قرار دهيد تا يك جوش بزند سپس به مدت سي دقيقه دم نماييد و بعد از شيرين كردن با عسل به مدت چهار روز دو مرتبه بعد از هر غذا ميل كنيد.
فوايد مصرف عرق بـيدمـشك
۱. عرق بيدمشك مقوي قلب بوده و براي سلامتي آن مفيد و موثر مي باشد.
۲. از ديگر خواص عرق اين گياه مي توان به خاصيت تب بري و كاهش تب اشاره نمود. همچنين عرق بـيدمـشك موجب كاهش قند خون نيز مي شود.
۳.عرق بـيدمـشك دستگاه عصبي را تقويت نموده و جوشانده برگ آن به همراه عسل تسكين دهنده اعصاب است. همچنين جوشانده گل بـيدمـشك نيز در درمان بيماريهاي عصبي، افسردگي، بيماريهاي روماتيسمي و دردهاي عضلاني موثر است.
۴. استفاده از عرق بـيدمـشك دستگاه گوارش را تقويت نموده و سبب افزايش اشتها مي شود.
۵.براي رفع عرق ناشي از ضعف عرق بـيدمـشك را با شربت بهار نارنج مخلوط نماييد و به مدت چهل روز هر صبح و شب يك ليوان بنوشيد.
۶.مصرف عرق بـيدمـشك درد و خستگي ناشي از فعاليت زياد و كار را برطرف مي سازد.
۷. مصرف عرق بـيدمـشك به همراه گلاب به خصوص اگر مقداري زعفران نيز به آن اضافه شود براي قلب و اعصاب مفيد مي باشد.
۸. جهت درمان بي خوابي ۵۰ گرم بـيدمـشك خشك شده (گل يا برگ) را در يك ليتر آب جوش به مدت دو دقيقه جوشانده و سپس اجازه دهيد ۱۰ دقيقه دم بكشد. بعد آن را صاف نموده و هر روز سه مرتبهيك فنجان بنوشيد.
نكته:
با توجه به اين كه عرق بـيدمـشك قند خوان را پايين مي آورد بهتر است با يك شيرين كننده آن را مصرف كنيد.
مصرف بـيدمـشك در دوران بارداري توصيه نمي شود زيرا كه اين دوران بسيار حساس و مهم بوده و ممكن است موجب آسيب رسيدن به جنين شود.
مصرف اين گياه براي كودكان زير دو سال نيز با احتياط انجام شود.